“ Saya hanya mula bergiat
dalam pertandingan kulinari sewaktu menuntut di kolej empat tahun lalu yang bermula
dengan pertandingan biasa dalam negara bagi mencari pengalaman & kemahiran
sebelum mengembangkan bakat di peringkat antarabangsa.
“ Tak sangka saya berjaya dan
mendapat pingat gangsa walaupun kali pertama menyertai pertandingan Kulinari
Piala Dunia ,” ujar Cef Muhammad Haziq Hazwan Ruslin, (25) .
Anak jati kelahiran Selangor
terbabit berjaya mengharumkan nama negara di peringkat antarabangsa dan selepas
memenangi pingat gangsa dalam Kejohanan Kulinari Piala Dunia tahun 2018 di
Luxembourg yang berlangsung selama empat hari sehingga tanggal 28 November
lalu.
Kejayaan itu sekaligus
menguatkan semangatnya untuk mempertingkatkan kemahiran terdebut bagi terus
menyertai pertandingan di pentas dunia dalam bidang kulinari.
Menurut Muhammad Haziq , dia
tak menyangka bahawa berjaya mendapat tempat walaupun kali pertama menyertai
kejohanan kulinari bertaraf Piala Dunia anjuran The Vatel-Club Luxembourg
(ASBL) , antara badan Persatuan Cef Profesional Luxembourg & juga ahli
Persatuan Cef Komuniti Dunia (WACS).
Ujarnya , dalam pertandingan
membabitkan tiga kategori terbabit mendapat penyertaan lebih dari 1,000 peserta
daripada 30 negara.
“ Alhamdulillah , berkat
usaha serta doa semua pihak terutama keluarga yang telah banyak membantu , saya
berjaya mendapat gangsa kategori individu untuk pertandingan Kesenian Kulinari
bagi persembahan secara langsung & pameran.
“ Bagi persembahan secara
langsung , saya menggubah tiga biji tembikai termasuk dua tembikai susu dalam bentuk
ukiran gaya bebas yang mengambil masa selama 3 jam untuk di siapkan.
“ Manakala hal itu untuk
persembahan pameran pula , saya menggubah tiga biji labu , tembikai &
tembikai susu bertemakan ukiran batik serta songket yang sinonim dengan
Malaysia & ia mengambil masa selama tiga hari untuk di siapkan,” ujarnya.
Muhammad Haziq yang
merangkul pingat emas pada Kejohanan Kulinari Asia pada tahun 2015 mengatakan
bahawa , walaupun gagal mendapat tempat pertama tetapi dia gembira kerana mampu
bersaing dengan chef yang hebat serta jauh berpengalaman daripada pelbagai
negara serta berjaya mendapat tempat ketiga meskipun pertama kali menyertai
pertandingan berprestij itu.
“ Pingat emas yang bagi
pertandingan berkenaan dimenangi oleh peserta dari Poland manakala perak pula yang
disandang peserta dari Croatia.
“ Saya turut berbangga
apabila ada seorang peserta dari Malaysia , iaitu Chef Muhammad Yusof Yaakob yang
turut berjaya mengharumkan nama negara apabila meraih pingat gangsa bagi
kategori individu acara berlainan dalam Kejohanan Kulinari Piala Dunia tahun 2018.
“ Ini membuktikan bahawa negara
kita mempunyai ramai individu yang berbakat dalam bidang kulinari , tapi hal
tersebut d isebabkan oleh kekangan kewangan serta tiada penajaan untuk
mengetengahkan bakat , dan mereka tak dapat menyertai pertandingan di peringkat
dunia ,” ujarnya.
Menurutnya pendapatnya , dia
terpaksa mengeluarkan sumber kewangan sendiri bagi menyertai setiap
pertandingan selain di bantu oleh keluarga.
Ujarnya , untuk menyertai
pertandingan di luar negara , sudah pasti memerlukan dana kewangan yang tinggi
terutama bagi pengangkutan , penginapan serta peralatan yang perlu di sediakan.
“ Saya berharap bahawa pihak
kerajaan dapat membantu dari segi penajaan kepada mereka yang berbakat dalam
bidang kulinari untuk menyertai pertandingan di peringkat antarabangsa . Ini kerana
mereka mewakili negara serta mampu mengharumkan nama Malaysia dalam bidang
kulinari ,” ujarnya.
Sumber: www.hmetro.com.my